Ликовна колонија у организацији Јавне библиотеке

  Ликовна колонија у Орљану сваке године окупља око 15-торо ликовних уметника из многих места у нашој земљи недељу дана ствара своја дела, инспирисани мотивима овога краја, а занимљиво је истаћи да је међу њима и најмлађа учесница Петра Младеновић из Доњег Буниброда код Лексовца, ученица 4. разреда основне школе,  надарена за сликарство.

Братислав Анђелковић један од најистакнутијих ликовних ставралаца код нас, познатији као Бата из Вучја, да је разноликост уметника, специфичан  сликарски рукопис  сваког од њих, одлична комбинација која је за резултат имала оволики број слика  и овакак њихов квалитет.- Ова колонија, а пратим рад многих, има високи квалитет што нам даје много простора за стварање и могућност да део своје душе унесемо у настали рад, тако да су сва дела  препознатљива, како по стилу сваког аутора тако и по поднебљу са којег долазимо.  Црква Св. Јована Крститеља на оближењем брду, празник који је за њу везан и значај који има за мештане Орљана, даје одређену ноту овој колонији, јер  у самој потки духовног стварања једног аутора постоји  обавеза да наслика дела, која имају једну посебну конотацију везану за овај значајан празник, истиче Анђелковић. -Додао бих, каже,  да је сарадња са организаторима  и раније била изванредна,  и из године у годину све боља, тако да могу слободно рећи да   овогодишња колонија може добити највише оцене.

bratislav andjelkovic

Петра Младеновић

Петра Младеновић из Доњег Буниброда код Лесковца ученица четвртог разреда, најмлађи је учесник колоније и члан Удружења ликовних уметника Ниша. Њен ментор Бата из Вучја, истиче да је као врсни таленат, већ учествовала на сличним колонијама, а имала је и низ изложби, међу којима посебно издваја учешће на изложби у Паризу, као и низ представљања  у нашој земљи. –Погледавши један њен рад било ми је јасно, какав таленат стоји преда мном, тако да последњих шест месеци активно радимо на развијању њених сликарских вештина.

-Сликам од треће године, а већ са седам почела сам да сликам на платну, каже ова мала  уметница.  Излагала сам  и у иностранству, у Паризу, али и овде у мом крају, у Лесковачком културном центру, у Нишу и на другим местима.  Јако волим да сликам, па  планирам да се томе посветим и кад одрастем, а имам и подршку родитеља, тако да се надам да ће ми се  жеља остварити.

 

Душан Матковић

Душан Матковић из Књажевца је још један од учесника Ликовне колоније. Као неко ко често учествује на оваквим дешавањима, како каже пријатно је изненађен организацијом и амбијентом ове орљанске колоније.

-Имали смо одличне услове за рад и као резултат свега тога настала су ова дивна сликарска дела, напомиње Матковић.

Dusan Matkovic