Јубилеј: 50 година рада Јавне библиотеке у Дољевцу

Обележен је полувековни рад најзначајније установе културе у општини Дољевац Јавне библиотеке

 

   Свечаном седницом,  доделом захвалница и пригодним културно-уметничким програмом за децу и одрасле обележен је полувековни рад најзначајније установе културе у општини Дољевац Јавне библиотеке. У библиотеци је било свечано током два дана, 31.марта и 01.априла, колико је обележавање јубилеја трајало.

   Плакете и захвалнице додељене су установама и појединцима који су допринели раду библиотеке, а међу њима се нашао и радио копријан.

   Плакетама су награђени Министарство културе, Народна библиотека Србије, председник општине Дољевац Горан Љубић, генерал-потпуковник Мирослав Симовић, начелница Нишавског округа Драгана Сотировски, „Књига солидарности“ и локална самоуправа. Захвалнице су додељене појединим општинским функционерима за успешну сарадњу, као и установама, организацијама и предузећима у општини Дољевац, али и шире, бившим радницима установе и некима од садашњих радника, као и највернијем читаоцу, али и највећем дародавцу књига, каже у изјави Радио Копријану директор Јавне библиотеке Боги Митић.

   Дољевачка публика уживала је у концерту Милоша Радовића, певача романси и евергрин песама.

   Концерт је био заиста спектакуларан. Милош је наступао код нас и прошле године и одушевио све који су га слушали, те смо зато одлучили да дољевачкој публици још једноп представимо овог врхунског уметника, додаје Митић. Децу су забављали ствараоци за најмлађе Сиђа Живковић, Мирјана Балтезаревић, Власта Ценић и Драган Маринковић. Наступали су и ученици ОШ Вук Караџић. Отворена је изложба Братислава Бате Анђелковића из Вучја, коју  љубитељи уметности могу погледати у холу библиотеке до 15.априла, сваког радног дана од 7 до 20 часова.

    – Изложба је заиста изванредна, Бата је своје радове урадио и на камену и дрвету, тако да је врло занимљива и необична и свако је треба погледати.

   Поводом јубилеја, свима који су желели да постану чланови библиотеке, тог дана упис је био бесплатан, а посетиоцима су подељени и пригодни поклони.

   Основана давне 1969.године, током педесетогодишњег трајања Јавна библиотеке у Дољевцу била је стожерт свих културних активности од значаја за овај крај, а може се похвалити и фондом од скоро 55000 књига, што је највише књига по глави становника у Србији. Највернији читаоци су и даље они најмлађистановници наше општине, а библиотечки фонд и даље расте.

   Повећан је и простор у којем библиотека ради, а радује и то што су надлежне државне институције препознале њен рад и определиле ових дана додатних 10 милиона динара за потпуно уређење дограђеног дела зграде, чиме ће се многоструко побољшати услови за рад у области културе, уметности

 

                     Аутор текста Ј.Козомара

(преузето са сајта „www.koprijanradio.com“)