Министар Вукосављевић на отварању Јавне библиотеке у Дољевцу

Датум: 24.12.2019.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић посетио је данас са сарадницима општину Дољевац где је говорио на отварању реконструисане Јавне библиотеке.

Министар се захвалио Дољевчанима што препознају проблеме целог друштва и Министарства и што улажу велике напоре да у својој средини створе добру климу за развој културе.

„Ти проблеми су како да топлим зрачењем, благотворним зрачењем културе обухватимо што већи број људи у Србији а посебно најмлађих чланова друштва, како да у Србији имамо што више библиотека, што више простора намењених култури, како да се деца уместо у кафићима и кладионицама окупљају око фолклора, око спорта, око музике и добрих филмова. Ви сте препознали својим вишегодишњим активностима шта је један од главних изазова савременог друштва, не само у Србији, већ у целини, и постигли сте успех који је за дубок наклон и велико поштовање“, рекао је Вукосављевић и изразио спремност да, у својим могућностима, Министарство културе и информисања помаже као што је то чинило у протеклим годинама. „Радујемо се кад имамо коме да помогнемо и кад имамо како да помогнемо“, наставио је министар и указао на значај удруживања Министарства и општине. „Заједно можемо да померамо границе културних достигнућа ове земље из корака у корак, из дана у дан, мало помало“, истакао је. Такође, министар је подвукао како је за сваки напредак у култури важно да сви делови државе сарађују. „Без велике помоћи локалне самоуправе, односно општине, не би било оваквих резултата. Овај сегмент реновирања библиотеке један је од пројеката који смо успешно окончали сви заједно, а верујем да ћемо у будућности имати још пројеката чијем ћемо успешном крају да се радујемо“, рекао је Вукосављевић.

Вукосављевић је нагласио колико је значајан крај који је посетио. „Србија има богату културну традицију. Овде у Дољевцу налазе се неки од археолошких локалитета који представљају сјајни израз наше традиције и историје. Наћи ћемо начин да уложимо у даља истраживања и рестаурацију и конзервацију, а туристи ће похрлити јер имају овде шта да виде, раскошну традицију, вредне људе и интересантан амбијент“, навео је он.

Вукосављевић је посебну пажњу у свом обраћању посветио најмлађима. „Велики аргентински писац Борхес често је говорио да рај на небу замишља као велику библиотеку. Овде сте, драга децо, добили једну посебну врсту раја на земљи, оног у коме се налазе рајски плодови, где ћете читањем, образовањем и интелектуалним и духовним радом успевати да постанете бољи људи. Напајање са извора културе и образовања најважније је улагање које себи можете да обезбедите, јер вас тај труд чини добрим људима, добрим синовима, сестрама, кћерима и члановима овог друштва“, рекао је министар и додао: „Све вас овде видим сутра као правнике, лекаре, адвокате, судије, успешне пољопривреднике, часне људе. Ова средина вам пружа добре услове за интелектуални и образовни развој. Искористите те потенцијале. Што мање кладионица, што мање губљења времена! Гледајте квалитетне филмове, добре представе, играјте фолклор, пишите песме, образујте се, учините све за себе и своју заједницу, а заједница и друштво ће вам бити захвални.“

Своје обраћање званицама на отварању Јавне библиотеке, министар Вукосављевић закључио је речима: „Живите духом културе колико можете више, трудите се око сопствене културе и образовања, а други ће помоћи колико могу“.

Министар је најавио да ће директору библиотеке која се овом приликом реконструисана отвара Богију Митићу у Југословенској кинотеци у четвртак бити уручено важно признање „Културни образац“ које није само захвалност и награда њему за труд који улаже у развој културе већ је то признање целокупној средини која заједно с њим вредно ради.

Поред министра Вукосављевића, присутнима су се обратили председник општине Горан Љубић и директор библиотеке Боги Митић.

Боги Митић присутне је укратко упознао са историјатом библиотеке која слави 50 година постојања. Нагласио је да је уз помоћ Министарства културе и информисања, које је у протекле три године за општину Дољевац определило преко 15 милиона динара и које је тако показало велико разумевање за улагање Дољевчана у развој културе, добијен већи простор за библиотеку и адекватнији простор за смештај књига, чиме су остварени бољи услови за рад ове установе.

„Ми заиста бринемо о култури, показујемо ентузијазам, правимо добре пројекте и постоји велика жеља да овај простор постане центар духовности наше општине и расадник нових талената. Циљ нам је и жарко желимо да имамо услове као у већим градовима и местима, а то можемо учинити уз помоћ наше локалне власти и Министарства“, рекао је директор библиотеке и захвалио се министру Вукосављевићу на посети истичући да је Вукосављевић једини министар који је за 50 година живота библиотеке дошао у посету овој установи.

Дољевац је био ове године један од „Градова у фокусу“. На конкурсу Министарства културе и информисања за обнову Јавне библиотеке опредељено је 10.000.000 динара, а конкурсна комисија саопштила је да је ова општина залажући се за развој културе заједнице оставила изузетно позитиван утисак и зато постала један од приоритета у 2019. години. У периоду од 2016. до 2019. године, општини Дољевац опредељено је од стране Министарства културе и информисања укупно преко 15.000.000 динара.

 

Преузето са сајта:

http://www.kultura.gov.rs