ПОЧЕЛА ДЕЧИЈА КЊИЖЕВНА КОЛОНИЈА У ДОЉЕВЦУ 2019.

ПОЧЕЛА ДЕЧИЈА КЊИЖЕВНА КОЛОНИЈА У ДОЉЕВЦУ

 

 

 

Јединствена Дечија књижевна колонија на југоистоку Србије, ове године је јубиларна и одржаће се по десети пут  у Дољевцу у организацији Јавне библиотеке.Отварање колоније биће 23.09.2019 године са почетком од 11 сати, и трајаће до суботе 28.09.2019.године.Сврха Дечије књижевне колоније је да афирмише књижевно стваралаштво деце, да им да подстрека за даље књижевно стварање и креативност у раду. Деца која учествују у овој колонији су основног школског узраста од четвртог до осмог разреда.На овој колонији учествује петнаесторо деце из Крагујевца, Блаца, Мерошине, Ниша и Дољевца.

Циљеви Дечије књижевне колоније су пре свега приближавање књиге најмлађој популацији, едукацији, развијање осећања за основне етичке и естетичке норме у писаној речи-књижевности, упућивање деце у сложене садржаје књижевности која настоји да одгонетне смисао живота и обухвата све људско искуство, култивисање књижевног изражавања и што хуманије комуникације међу децом и људима, трагањем за суштинским вредностима писане речи, што сугестивније исказивање мисли и осећања учесника дечије књижевне колоније, популарисање књижевности и ширење круга дечијих писаца, љубитеља књиге међу децом и афирмисање талентоване деце младих песника.

Организатор Јавна библиотека организује креативне радионице са менторима- песницима који пишу за децу, планиране су посете школама, историјским знаменитостима и другим занимљивим дестинацијама на подручју општине Дољевац. У песничким радионицама биће речи и о писању на народном говору, или дијалекту, као и о другим темама које су интересантне за овај узраст.

Ментори који ће радити са децом ових дана биће Власта Ценић, проф. књижевности, дечији песник, песник н дијалекту из Дољевца, дечији песник, Миња Илијева, дечија песникиња из Ниша Виолета Јовић, дечија песникиња  из Ниша Биљана Станојевић, Наташа Панић из Пирота, Владимир Стојановић из Ниша, Славица Павличевић, медијатор из Блаца, Јасмина Ћирковић Драгићевић, медијатор из Блаца, Радунка Богдановић, дечији песник из Брестовца, Зорица Радојловић, дечија песникиња из Ниша, Драган Маринковић, Уредник часописа Табла, Драган Симоновић, песник из Ниша и  Мариана Кунбар Селма, песникиња.

Након завршетка ове колоније Јавна библиотека издаје Зборник песама насталих на Дечијој књижевној колонији. Носилац ове манифестације је Јавна Библиотека Дољевац.