Традиционална Бостанијада у Мекишу

Традиционална Бостанијада у Мекишу одржана је у недељу 24.јула, у организацији Јавне библиотека Дољевац

Традиционална Бостанијада у Мекишу одржана је у недељу 24.јула, у организацији Јавне библиотека Дољевац. Како истиче Боги Митић, директор ове културне установе, овогодишња Бостанијада била је изузетно посећена, а велики број посетилаца привукле су и новине које су увели ове године, попут штандова са етно храном, а коју је припремало Удружење инвалида „Живети усправно“ из Дољевца, деликатесе од бостана и диња изложио је штанд Црвеног крста из Дољевца, а био је постављен и штанд са медом и производима од меда излагача Зоран Стевчића из Чечине који је један од најпознатијих произвођача меда у околини.

Први пут, постављени су котлићи за припрему гулаша и сви посетиоци могли су да дегустирају припремљену храну.

Као и сваке године пољопривредници су се надметали у категоријама за најтежу и најслађу лубеницу, али и најтежу дињу и најбољег пољопривредног произвођача.

Тако је ласкаву титулу најбољег пољопривредног произвођача понео Миодраг Славковић из Мекиша, најслађу лубеницу произвео је Иван Славковић, а награду за најтежу лубеницу од 18 кг и 900 грама освојио је Радослав Миљковић.

Награду за најтежу дињу освојила је Горица Мицић чија је тежина била 9 кг 850 грама.

Одржано је и традиционално такмичење за МИС Бостанијаде, а нажалост није било пријављених девојака за такмичење из нашег краја.

Титулу најлепше девојке понела је Маја Јовановић из Југ Богдановца, за прву пратиљу изабрана је Сандра Стојановић из Прокуплља, друга пратиља је Анастасија Ристић из Прокупља, а за МИСС Шарма изабрана је Јасмина Стојиљковић из Прокупља.

МИС Бостанијаде добила је новчану награду у износу од 10 хиљада динара, прва пратиља добила је новчану награду у износу од 7 хиљада динара, друга пратиља добила је новчану награду у износу од 5 хиљада динара, а МИС Шарма 3 хиљаде динара, као и бесплатне сезонске улазнице за дољевачки Аква парк, а дародавац је Туристичка организација општине Дољевац.

За добро расположење посетилаца била је задужена популарна певачица Гоца Тржан која је наступила у 22 часа па до поноћи, а пре тога наступила су културно-уметничка друштва и локални солисти добро познати овдашњој публици.

Према речима организатора више од 2 хиљаде људи посетило је манифестацију у Мекишу.

М.Ј.

(преузето са сајта www.koprijanradio.com)