Отворена Ликовна колонија “Орљане 2022.”

Културно-забавним програмом у холу Јавне библиотеке у Дољевцу данас је свечано отворена Ликовна колонија.

Културно-забавним програмом у холу Јавне библиотеке у Дољевцу данас је свечано отворена Ликовна колонија. Традиционално, сваког 1.јула, а у оквиру обележавања Сабора Св. Јована 7.јула, Орљане врви од уметника, који на платна преносе разнолике крајолике овог и околних села. Готово сваки пут овековечи се неки од значајних историјских локалитета, а Јавна библиотека постане богатија за двадесетак нових уметничких дела, који употпуњују богат фонд слика које је током година ова институција културе добила од многобројних уметника који су учесвовали на Ликовним колонијама током 14 година њеног постојања.

Овога пута 12-оро сликара стиже у наш крај из Београда, Костолца, Ниша, Пирота, Гаџиног Хана, а са њима ће бити и једна песникиња, каже за Радио Копријан директор Ј.библиотеке Боги Митић. –Свако од сликара насликаће по два дела Јавној библиотеци и једно дело породици у чијим ће домаћинствима боравити у Орљану током недељу дана трајања ове манифестације, док ће сликати, као и до сада, у просторијама тамошње школе.

Сликар Јанко Пиљак из Београда четврти је пут у Орљану. На његовим сликама доминирају пејзажи, па ће каже то највероватније и бити мотив и на сликама које ће урадити у Орљану. –Учешће на колонијама није обавезно, али ми радо долазимо, јер је то доброчинство које потиче из нашег сликарског опуса, из наше душе, с намером да дамо допринос да ово место добије нешто лепо, ново и да људи схвате да то чинимо из задовољства, највише због младјих и њихове едукације. Данас је тешко понудити деци садржаје који су другачији од онога што их свакодневно окружује, а везани су за паметне телефоне, али треба радити на томе, организовати их, едуковати, привлачити оваквим квалитетним садржајима, усмеравати их.

С тим у вези у плану су и сликарске радионице за децу, напомиње директор Митић.- Новина, са жељом да афирмишемо аматеризам, је набавка опреме за сликање управо за најмадје, да на тај начин привучемо децу талентовану за сликање, да овде додју, било када, да сликају, да развијају свој таленат, јер желимо да се оно што се овде ради, на тај начин пренесе на младју популацију, и да их то окрене правим вредностима.

Иначе, сва дела која настану током трајања Ликовне колоније биће изложена на манифестацији на брду Комига 6.јула, уочи празника Сабора Св. Јована Крститеља.

Ј.Козомара

Преузето са сајта: www.koprijanradio.com